Kinderyoga 6-12 jaar

Waarom kinderyoga?

Tegenwoordig krijgen kinderen het steeds drukker. Ze hebben huiswerk, willen met vriendjes afspreken, zijn lid van verschillende sportclubs en ga zo maar door. Door deze drukte kunnen kinderen stress en onrust ervaren. Dit kan zich uitten in boos en gefrustreerd gedrag maar ook teruggetrokken gedrag.

Door middel van yogales kan het kind zich leren ontspannen en zich bewust leren worden van zijn/haar lichaam en gevoel.

Yogales heeft vele voordelen voor de ontwikkeling van het kind:

Motorische ontwikkeling

Kinderen verkennen en ontdekken de wereld door te bewegen en deze te ervaren. Met behulp van yoga wordt de ontwikkeling op motorisch gebied gestimuleerd. De kinderen maken door middel van yoga houdingen kennis met nieuwe en uitdagende bewegingen. Spelenderwijs verbeterd de motoriek. Coördinatie wordt gestimuleerd door bewust gekozen bewegingsvormen die aangeboden worden tijdens de yogales. Kinderen leren zich bewust te worden van hun lichaam en bewust bezig te zijn met ademhalen en ontspannen.

 

Sociaal emotionele ontwikkeling

Kinderen die motorisch minder vaardig zijn dan leeftijdsgenootjes kunnen moeite hebben om goed mee komen met het spelen op straat of op het schoolplein. Hierdoor kan het zijn dat zij minder sociale contacten krijgen. Dit kan invloed hebben op de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Het samen bewegen met leeftijdsgenoten bevordert de sociaal-emotionele ontwikkeling. Met yoga werken de kinderen vaak samen. Ze leren letterlijk op elkaar te steunen en te vertrouwen door samen yoga en aandachtsoefeningen te doen. Er wordt op een positieve manier gewerkt aan het zelfvertrouwen.

 

Creatieve ontwikkeling

De creatieve ontwikkeling wordt geprikkeld doordat kinderen bewegingen van de docent of andere kinderen zien en daardoor zelf weer tot nieuwe bewegingen komen. Yoga houdingen (asana’s), fantasie stimulatie en kleine opdrachten stimuleren de creativiteit van de kinderen. De creatieve ontwikkeling draagt bij aan het zelfstandig zijn en het oplossen van problemen. Daarnaast leren kinderen door middel van fantasie de wereld om zich heen kennen en ervaren. Bij yoga speelt vooral de fantasie een grote rol bij de ‘vaste’ yogahoudingen (asana’s) die telkens een andere betekenis krijgen.

 Verstandelijke ontwikkeling

Er wordt een beroep gedaan op het geheugen van kinderen door het onthouden van yogahoudingen (asana’s). Taalontwikkeling wordt gestimuleerd door thema’s binnen de yoga. Woorden en ook rekenen kunnen een rode draad vormen van de een yogales en losse yoga houdingen. Woorden, letters en getallen worden gebruikt als yogahouding.

 

Zintuiglijke ontwikkeling

Voelen is het zintuig wat het meest geprikkeld wordt met yoga. De kinderen leren letterlijk steunen op elkaar. Ze voelen en ervaren met hun eigen lijf wat bewegen met je doet.